"Å lete og samle er noe helt for seg selv, fordi man ikke ser annet enn det man leter etter. Hvis man plukker tyttebær, ser man bare det som er rødt, og hvis man leter etter knokler, ser man bare det hvite; hvor mann enn går, ser man ikke annet enn knokler" (Fra Sommerboken, Tove Jansson)

Og å samle på trær - det er også slik. Det er lett, fordi man er garantert å finne noe når man samler på helt vanlige trær i byer og skoger. Det er likevel spennende, detaljene springer fram på en annen måte enn før, for når man samler på noe, ser man ikke annet enn det man leter etter!

søndag 26. juni 2011

Hvorfor må jeg vite dette? Om nyttig og unyttig kunnskap.

Elin tar den store blad-testen
Det irriterer min sønn at han, på tur, får et spark bak når han ikke kan svare for seg om forskjellen på gran og furu og andre trær.
- Eg trenger ikkje vite dette! utbrøt han irritert for noen uker siden. - Det er ingen som trenger å vite noe om trær!

To trediggere


Vi var på hytten i helgen, noen vennefamilier. Min venninne Elin og jeg hadde en liten tur, og plukket blader fra følgende trær: Bjørk, bøk, eik, lønn, selje, hassel, hestekastanje, apal, furu, gran, kristorn, rogn, osp og or. (En imponerende samling på et så lite område!) Så hadde vi en liten spørre-runde blant de voksne, der vi holdt opp blad for blad: hvilket er dette?  Hvilket er dette? Ikke overraskende var nivået forsmedelig lavt. Bare Jan-Helge visste svarene på det meste.
Litt senere, rundt bålet, sa han likevel:
- Men eg har ofte tenkt at det er heilt unyttig kunnskap!
Og dermed brøt spetakkelet løs!
Hvorfor trenger man i det hele tatt vite noe? Hva er nyttig kunnskap, og hva er unyttig? Er kunnskap om planter mindre viktig enn f.eks historisk kunnskap, eller kunnskap om land man aldri kommer til å  besøke? Byer i Belgia? Er kunnskap et gode i seg selv? Er det viktigere å lære barna om "internett" enn å lære dem om naturen vi har rundt oss? Hva trenger vi å vite? Hvorfor trenger vi å vite? Kan du svare på spørsmålet under det nederste bildet? Og hva er feilen? Om det er?

Hva er dette treet? Er det
1)  Eg er grana, tung og stur; eller 2) Du er bjørka, du er brur; eller
3) Farmora i furua; eller 4) Og vesle lerka, du hev det so?
  

3 kommentarer:

  1. Det er lerk! Men kva som er feilen? Det skjønte eg ikkje heilt.

    Du veit kva eg meiner. Eg ville sannsynligvis fått full uttelling på bladtesten, men spør meg om nasjonalt kvalitetsrammeverk eller rutiner for innlevering av doktorgradsavhandling - då blir blikket mitt glassaktig og hjernen koblar ut. Skal ikkje ta stilling til kva som er mest nyttig men eg er ikkje i tvil om kva som er mest spennande!

    SvarSlett
  2. Veldig bra - det er lerk.
    Feilen er: Eg er granen (ok), du er bjørka (ok), (Tor Johnson), Farmora i furua (Andre Bjerke) men "Og vesle lerka (Per Sivle) - handler om en fugl, ikke om et tre. Dette kan muligens defineres som nerdehumor!

    SvarSlett
  3. Lerk, nå lærte jeg jo noe. Googling. Lerk er den fine med små kongler, ikke sant, og jeg tenker stadig at her er en grein jeg må ta inn til juledekorasjoner også gjør jeg det sjeldent.

    Trær er fine, men jeg kan nesten ingenting om dem. Jeg husker en gymlærer som fikk oss til å løpe opp Fløyen med oppgave å komme hjem med et blad fra en asp. Eller kanskje en alm. Men ingen av oss visste hva for et tre det egentlig var. Kjip dag.

    Artig med en tre-blogger :)

    SvarSlett