"Å lete og samle er noe helt for seg selv, fordi man ikke ser annet enn det man leter etter. Hvis man plukker tyttebær, ser man bare det som er rødt, og hvis man leter etter knokler, ser man bare det hvite; hvor mann enn går, ser man ikke annet enn knokler" (Fra Sommerboken, Tove Jansson)

Og å samle på trær - det er også slik. Det er lett, fordi man er garantert å finne noe når man samler på helt vanlige trær i byer og skoger. Det er likevel spennende, detaljene springer fram på en annen måte enn før, for når man samler på noe, ser man ikke annet enn det man leter etter!

mandag 15. august 2011

Alm i lønn! Grønn og skjønn!

 
Se bare hit,
en godbit!
Alm vokser i lønn
grønn i grønn,
virkelig skjønn!

Jeg var på vei ned mot Skansen brannstasjon etter tur over Vidden lørdag. Rett før bronsehjorten (som står under en alm) står det en gammel lønn. Og i lønnen vokser det en liten alm! En stranten lang kvist, men likevel, stolt og egenrådig, en alm. Ja, det er virkelig spesielt og fantastisk. Jeg ble bare lykkelig da jeg så det! Måtte tekste Elisa med en gang, hun har jo lagt inn en så fin kommentar om almespiren utenfor vinduet på Kolle!
Det er jo ikke noe blivende sted for denne! Men likevel! Alm i lønn er skjønn!




















lørdag 13. august 2011

Gamle lønnetrær: Céret i Frankrike

Jeg hadde egentlig bestemt meg for bare blogge om norske trær, men jeg gjør et lite unntak for de fantastiske lønnetrærene i den lille middelalderlandsbyen Céret, Frankrike. Vi er i en liten fransk middelalderby ved grensen til Spania, og mellom de vakre husene og gamle murene er det de mest fantastiske lønnetrær. De er så høye, stammene er så brede og så krokete at det ser ut som om trærne var her først. Og husene vokste opp rundt dem! Dette er nydelig! Blandingsfølelsen mellom skog og by og gammel natur og gammel kultur. Det er herlig. Det gir en fred.
Jeg har tatt bilder, og legger noen ut her, men stemningen er umulig å fange, i alle fall for meg og mitt komptaktkamera. Man må helst gå her, la hendene stryke på stammene, bøye hodet bakover og følge stammen opp mot kronene som fletter seg inn i hverandre høyt over de gamle husene i de smale gatene.
 Jeg har også vært på Muse d’Art Moderne og sett kunstnere som bodde her på begynnelsen av 1900-tallet, og de var like fasinert av de vakre lønnetrærne den gangen, som jeg er i dag. Og det er flott å tenke på, at for over hundre år siden var disse træne gamle og tykke og krokete. Som i dag.

Chaims Soutine Les Platanes à Céret